Tuesday, July 1, 2008

‘Britse bonden zetten erfenis Thatcher op het spel’

Britse bonden willen niet de indruk wekken dat ze een traditionele linkse agenda erdoor proberen te drukken en roepen de Labourpartij op om een voorstel te omarmen voor ‘environmental workplace reps’: kaderleden die zich inzetten voor een groene werkplek. Verder pleiten ze voor gratis schoolmaaltijden, flexibel verlof en een leven lang leren op het werk.
Volgens the Guardian hebben bonden “welbewust besloten om terughoudend te zijn met het eisen van traditionele arbeidsrechten, en zetten ze zich in plaats daarvan in voor thema’s waarvan ze hopen dat die weerklank zullen vinden onder doorgewinterde Labourstemmers [...] Ze vrezen dat vooral de Conservatieven zullen profiteren als ze uitsluitend aandringen op vakbondsrechten”.
The Telegraph schrijft echter dat vakbonden zich sterk maken voor “meer links beleid, waaronder een uitbreiding van het recht om te staken en hogere belastingen voor de middeninkomens”, waarmee ze een afhankelijke Labourpartij onder druk zouden zetten om “de belangrijkste arbeidshervormingen weer terug te draaien die zijn ingevoerd door Margaret Thatcher in de jaren tachtig”.
De Labourpartij heeft moeite om fondsen te werven onder rijke geldschieters als gevolg van een schandaal en twijfels over partijleider Gordon Brown. Vakbonden moeten de partij voor een bankroet behoeden, waardoor ze een machtige positie hebben.
De bonden lijken trouw te blijven aan de Labourpartij. Tony Woodley van Unite: “We hebben wel wat aan te merken op deze regering als het om specifieke meningsverschillen gaat, maar laten we over één ding duidelijk zijn: de Conservatieven zouden een absolute ramp zijn voor werknemers”.
Bron: the Guardian, the Telegraph

1 comment:

Struggle, Solidarity and Socialism said...

Het is een grof schandaal dat deze vakbonden niet durven om "te linkse" eisen te stellen. Prima dat vakbonden zich bezig houden met de bestrijding van klimaatverandering.

Maar als dit gebeurt vanuit een houding dat klimaatverandering geen links thema hoeft te zijn, is dat absurd. Alsof het bestrijden van klimaatverandering binnen een vrije markteconomie prioriteit krijgt. Echt niet dus.

Laat deze vakbonden niet de illusie wekken dat het beleid van Thatcher, zoals dat door Labour na de jaren '80 1-op-1 is overgenomen, ook maar voor een beperkte groep van arbeiders positieve effecten heeft.