Sunday, July 20, 2008

Amerikaanse bonden verzoenen zich om Obama te steunen

Amerikaanse bonden verzoenen zich om de verkiezingscampagne van Barack Obama te steunen. Er wordt zelfs gespeculeerd dat sommige van de bonden die zich eerder hebben afgescheiden van de AFL-CIO zich misschien na de verkiezingen weer bij de federatie aansluiten, zo meldt Steven Greenhouse in de New York Times.
In 2005 verliet een aantal bonden aangevoerd door dienstenbond SEIU de AFL-CIO omdat de federatie te weinig zou doen om nieuwe werknemers te organiseren. Ondanks de afscheiding bleven ze samenwerken op lokaal niveau en bij sommige politieke campagnes.
Momenteel intensiveren ze hun politieke samenwerking, met name in staten die de doorslag kunnen geven en waar de vakbeweging een sterke positie heeft: Michigan, Minnesota, Ohio, Pennsylvania en Wisconsin. Bovendien werken ze samen om een miljoen werknemers te mobiliseren voor de Employee Free Choice Act, een nieuwe wet die het gemakkelijker zou maken om werknemers te organiseren.
Volgens sommige bronnen zouden de Laborers en de United Food and Commercial Workers overwegen om zich weer bij de AFL-CIO aan te sluiten, mits die een aantal veranderingen doorvoert. Andere bonden zoals de SEIU, Unite Here en de Teamsters zouden kritischer zijn.
Er zou verder worden bepleit dat Terence O’Sullivan, momenteel voorzitter van de Laborers, John Sweeney opvolgt als voorzitter van de AFL-CIO.
Bron: New York Times

No comments: