Saturday, May 17, 2008

Eerste vakbondssuccessen bij Wal-Mart

[Bijdrage van Fons Tuinstra] - De All China Federation of Trade Unions (AFCTU), de enige vakbond die in China is toegestaan, is twee jaar geleden begonnen met het organiseren van vestigingen van de Amerikaanse supermarktketen Wal-Mart, en de internationale vakbeweging volgt het proces met spanning. Het was een confrontatie tussen het winkelbedrijf dat fel tegen vakbonden is en zich liever terugtrok uit Duitsland en Zuid-Korea dan toe te geven aan vakbondseisen, en een staatsvakbond die opeens activiteiten op de werkvloer organiseerde tegen een koppige werkgever. China Labor News Translations heeft in mei 2008 een eerste analyse geplucieerd van vakbondsactiviteiten bij Wal-Mart, vooral gebaseerd op online onderzoek. Tijdens de eerste fase zijn 17 vestigingen georganiseerd: “Deze inspanningen hebben geleid tot democratische verkiezingen van vakbondscommissies en vakbondsvoorziters door wekrnemers die moedig genoeg waren om zich kandidaat te stellen. Zulke verkiezingen vonden vaak ’s ochtends vroeg plaats zonder dat Wal-Mart op de hoogte was. Toen de ene na de andere vakbond ontstond, was Wal-Mart overdonderd en weigerde het bedrijf om ze te erkennen”.
Later hebben Wal-Mart en de ACFTU een overeenkomst getekend en sindsdien zijn er met toestemming van het management vakbondsafdelingen opgericht bij totaal zestig winkels. Het rapport gaat ervan uit dat alle meer dan honderd winkels inmiddels een ACFTU-afdeling hebben.
Nogal optimistisch constateert het bericht dat bij tenminste een winkel echte onderhandelingen hebben plaatsgevonden tussen het management en de gekozen vakbondsvertegenwoordigers. Wat vaker voorkomt is dat managers van Wal-Mart en officiële vertegenwoordigers van de partij of de vakbond proberen om het proces in te kapselen.
Het bericht beschrijft vier case studies en concentreert zich op het meest positieve voorbeeld: “De Nanchang Bayi vakbond is clandestien opgericht op 14 augustus 2006. De voorzitter, Gao Haitao, is door de leden gekozen. Sindsdien is hij de strijd aangegaan met het management van Wal-Mart over de ene kwestie na de andere. Opmerkelijk is dat hij rechten heeft gestudeerd terwijl hij in zijn levensonderhoud voorzag door parttime bij Wal-Mart te werken. In 2005 haalde hij een landelijk examen en besloot hij om fulltime bij Wal-Mart te blijven werken. Zijn juridische kennis werd zijn belangrijkste wapen in de strijd tegen Wal-Mart”.
Dit toont dat lokale afdelingen van de ACFTU als echte vakbond kunnen functioneren, al lijkt dit niet van de ene dag op de andere te gebeuren.
Foto: jeffreybeam / Flickr

No comments: