Tuesday, May 20, 2008

Duitsland: zes miljoen potentiële leden

Duitse vakbonden lopen het risico om 24% van hun leden te verliezen. Tegelijk moet het mogelijk zijn om zes miljoen nieuwe leden te organiseren, waaronder veel jonge vrouwen, mensen met parttimebanen en mensen met onzekere banen. Dit blijkt uit een peiling onder 5.000 werknemers uitgevoerd in opdracht van de Duitse vakcentrale DGB.
Ongeveer één op de vier vakbondsleden is ontevreden en zou op kunnen stappen. Ze vinden dat bonden te weinig op de hoogte zijn van wat er speelt op de werkvloer; dat ze te weinig doen om werkgelegenheid te beschermen en op te komen voor de belangen van werknemers; en dat de communicatie beter moet.
Aan de andere kant zijn er meer dan zes miljoen niet-leden die positief staan tegenover vakbonden. Volgens DGB-voorzitter Michael Sommer (foto) zijn ze nog geen lid geworden omdat de vakbond niet aanwezig is op de plek waar ze werken. Hij zegt dat het onderzoek laat zien dat bonden op de goede weg zijn met hun inspanningen om hun aanwezigheid op de werkvloer te versterken.
Bron: Labournet.de

No comments: