Tuesday, April 1, 2008

‘Zwarten arm omdat ze geen vakbond hebben’

Lidmaatschap van een vakbond is ‘nog altijd de beste weg naar een beter leven voor Afrikaans-Amerikaanse werknemers’, aldus de Amerikaanse federatie AFL-CIO. De federatie citeert een onderzoek waaruit blijkt dat zwarten die lid zijn van een vakbond gemiddeld 12% meer verdienen dan ongeorganiseerde zwarte werknemers met een vergelijkbare baan. Het verschil is nog groter aan de onderkant van de arbeidsmarkt. De studie vermeldt niet hoe groot het verschil is voor niet-zwarte werknemers.
De AFL-CIO suggereert dat een dalende organisatiegraad onder zwarten - van 31,7% in 1983 tot 15,7% vorig jaar - medeverantwoordelijk is voor dalende lonen onder zwarten.
De dalende organisatiegraad onder zwarten heeft veel te maken met het verlies van banen in de industrie en betekent niet dat ze niet geïnteresseerd zouden zijn in de vakbond. Integendeel, zwarten zijn juist meer geneigd om lid te worden. Zieger van de Universiteit van Florida zegt dat “zwarte werknemers centraal staan als het gaat om de hoop om de vakbeweging te revitaliseren in de 21e eeuw”.
AFL-CIO. Afbeelding: Martin Luther King werd 40 jaar geleden vermoord terwijl hij een staking van onderbetaalde vuilnismannen steunde

No comments: