Saturday, April 5, 2008

Terugblik op de schoonmaakcampagne

Geīnspireerd door het succes van de Amerikaanse Justice for Janitorscampagne is FNV Bondgenoten vorig jaar een organisingcampagne gestart onder schoonmakers. Na een aantal maanden actievoeren wonnen de schoonmakers hogere salarissen. Momenteel worden de organisingactiviteiten geconsolideerd door ‘issue fights’ (acties over onderwerpen waar werknemers zich druk over maken) en door trainingen voor actieve leden.
De nieuwe gratis driemaandelijkse krant Klasse! blikt in een groot artikel terug op de campagne. Herrie Hoogenboom van FNV Bondgenoten zegt dat de campagne niet alleen succesvol was in de zin dat de schoonmakers betere arbeidsvoorwaarden kregen; ze heeft ook bijgedragen aan een meer democratische vakbond met participatie van onderop.
Een meer kritische blik heeft Hans Salavila, oprichter van Rebelact, een groep clown-activisten die de campagne steunden. Hij erkent dat de schoonmakers belangrijke verbeteringen aan de campagne hebben overgehouden. Hij stelt echter dat de schoonmakers zelf niet echt de touwtjes in handen hadden en dat leden van een coalitie die de campagne steunde niet werden betrokken bij beslissingen over de campagne.
Artikel; schoonmaakcampagne; meer over Klasse!

No comments: