Tuesday, April 1, 2008

Overwinning voor milieu en voor laagbetaalde chauffeurs

De Los Angeles Harbour Commission heeft ingestemd met een plan dat transportbedrijven verplicht om moderne, schone vrachtwagens aan te schaffen en om chauffeurs die momenteel als zelfstandige werken in dienst te nemen. Het besluit is het resultaat van een twee jaar lange lobby van een coalitie van bijna veertig vakbonden, milieuorganisaties en andere organisaties.
Volgens plaatselijke denktank LAANE zal het plan “niet alleen de luchtkwaliteit dramatisch verbeteren en het aantal diesel-gerelateerde gezondheidsproblemen verminderen, maar het zal ook 16.000 vrachtwagenchauffeurs helpen om aan de armoede te ontsnappen. LAANE zegt dat de succesvolle coalitie als voorbeeld kan dienen voor andere lokale allianties.
“Vandaag zegt Los Angeles: genoeg is genoeg”, aldus burgemeester Antonio Villaraigosa in de LA Times. “Als er jaarlijks 1.200 levens voortijdig eindigen als gevolg van allerlei ziektes, van emfyseem tot mondkanker, dan hebben we een morele plicht om snel in te grijpen”.
In dezelfde krant zei een woordvoerder van de American Trucking Association dat het initiatief een ‘plan om havenchauffeurs lid van de vakbond te maken’ is en dat zijn organisatie naar de rechter stapt.
LAANE

No comments: