Friday, April 18, 2008

Controverse rond koers SEIU

Op het congres van de SEIU in Puerto Rico in juni wordt een twintig-jarenplan besproken dat geld en macht zal verplaatsen van lokale afdelingen naar de centrale organisatie. Ook wordt voorgesteld om de aanpak van private equity firms te intensiveren, om meer vrijwillige en part-time organisers te werven bij sociale bewegingen, om internationale organisingcampagnes te versterken en om meer te investeren in de politieke lobby, schrijft David Moberg van In These Times.
Ondertussen zegt Sal Roselli, voorzitter van een afdeling in Californië, dat de groei van de SEIU ten koste gaat van werknemersmacht. Hij pleit voor meer democratische besluitvorming en voor een militantere opstelling van werknemers. De afdeling van Roselli zou de meest succesvolle binnen de SEIU zijn, met 65.000 nieuwe leden tussen 2001 en 2006.
Critici zeggen dat Roselli teveel bezig is met de belangen van zijn eigen afdeling.
Roselli distantieerde zich van de California Nurses Association (CNA), een organisatie die vergelijkbare kritiek op de SEIU heeft geuit als hijzelf. Afgelopen weekend verstoorden honderden SEIU-leden een conferentie waarop de directeur van de CNA zou spreken.
Roselli, CNA

No comments: