Saturday, March 15, 2008

Werknemers moeten schaduwmanagement vormen

In 2006 gingen werknemers van een Bosch-Siemensfabriek in Berlijn in staking, ze bezetten de fabriek en ze organiseerden een solidariteitsmars tegen plannen om de vestiging te sluiten. Ze konden niet voorkomen dat een derde van het personeel werd ontslagen, maar ze wisten wel de sluiting tegen te houden.
Volgens Holger Wegemann, die een documentaire over de staking maakte, is het gedeeltelijke succes van de staking te danken aan media-aandacht en een beetje geluk: “De Siemensmanagers hadden net de bestuurssalarissen met dertig procent verhoogd”.
Wegemann zegt dat werknemers een schaduwmanagement moeten vormen dat denkt zoals het management van het bedrijf, om te voorkomen dat ze worden overvallen door plannen om een vestiging te sluiten.
The filmmaker heeft kritiek op vakbonden, die niet bereid zouden zijn om macht uit handen te geven aan werknemers. “Ze zijn er bang voor dat werknemers ervaring opdoen met directe politieke strijd. Als werknemers besluiten dat ze zelf hun eigen plakkaten kunnen schilderen. Dat maakt mensen onafhankelijker, maar ook moeilijker aan te sturen”.
Bron: TAZ

No comments: