Saturday, March 1, 2008

Goede banen, groene banen

Op 13-14 maart organiseren de Amerikaanse Steelworkers vakbond en milieuorganisatie Sierra Club een ‘Good jobs, green jobs’ conferentie.
Traditioneel zijn vakbonden niet erg geneigd om milieubescherming te omarmen, omdat ze bang zijn dat dit slecht is voor de economie en banen kost. Er is echter steeds meer steun voor het idee dat milieumaatregelen juist meer groene banen op zullen leveren.
Sommige Amerikaanse vakbonden steunen substantiële milieumaatregelen, zoals de Steelworkers en de Service Employees International Union. Andere zijn tegen, zoals de Mineworkers en de United Auto Workers.
In een serie artikelen over dit thema voorspelt de Global Labour Strategies (GLS) website dat klimaatverandering wel eens een belangrijk thema zou kunnen worden in de komende presidentsverkiezing.
GLS stelt dat de steun van de vakbeweging essentieel is bij de aanpak van klimaatverandering. Vakbonden kunnen hier ook hun voordeel mee doen, want het milieu is een populair thema onder studenten, en vormt daarom “een belangrijke kans voor de vakbeweging om op lokaal niveau de banden aan te halen met jongeren rond een belangrijk thema”.
Het thema speelt niet alleen bij Amerikaanse bonden, aldus GLS. Australische bonden droegen eraan bij dat klimaatverandering op de agenda stond tijdens de landelijke verkiezing vorig jaar, waarmee ze de Labour Party hielpen om de Conservatieven te verslaan. En een coalitie van Nederlandse bonden en milieuorganisaties werkte samen met een onderzoeksinstituut aan een plan om de CO2-uitstoot te halveren tussen nu en 2030.

No comments: