Friday, February 22, 2008

‘Vakbond moet loopbaancoach worden’

“We zijn lui geworden van de successen die de vakbonden de afgelopen jaren geboekt hebben”, zei voorzitter Judith Ploegman van FNV Jong op een bijeenkomst over de toekomst van de vakbeweging. “Het is belangrijk dat ook de organisatiegraad van jongeren omhoog gaat. Je ziet dat er bij werkgevers nauwelijks angst voor acties of stakingen is”.
Sommige deelnemers aan het debat zeiden dat vakbonden zich moeten concentreren op individuele diensten voor hun leden in plaats van collectieve actie. Er werd bepleit dat vakbonden loopbaancoaches worden voor hun leden. Ploegman zei dat bonden allebei moeten doen en dat ze werknemers moeten organiseren in de detailhandel, de schoonmaak en de uitzendbranche.
Bron: Financieele Dagblad, Trouw

2 comments:

Struggle, Solidarity and Socialism said...

Gelet op de keuze voor de titel "Vakbond moet loopbaancoach worden" lijkt het wel alsof de makers van dit weblog vinden dat vakbondsvernieuwing zou moeten betekenen dat de vakbond meer een individuele dienstverlener zou moeten worden in plaats van een strijdbare organisatie voor de arbeidersbeweging.

Ik hoop maar dat deze conclusie ongerechtvaardigd is.

Dirkk said...

De titel is een citaat. Om voor mezelf te spreken: ik pleit er zeker niet voor dat de vakbeweging een soort sociale ANWB wordt waar mensen lid van worden vanwege het aantrekkelijke dienstenpakket. Wat mij betreft hoeft de vakbond geen kortingspassen aan te bieden. Maar het idee om actieve leden op de werkvloer in te zetten als loopbaancoach is wel interessant. De Britse TUC heeft goede ervaringen opgedaan met de zogenaamde 'learning reps', ook in combinatie met organising.