Wednesday, February 6, 2008

‘Radicaal’ andere koers bij FNV Bondgenoten

Voorzitter Henk van der Kolk van FNV Bondgenoten bepleit in het Parool een ‘radicaal’ andere koers voor de bond. Hij zegt dat jongeren en it’ers zich niet herkennen in de CAO’s die de bond sluit en vooral behoefte hebben aan goede dienstverlening en belangenbehartiging.
Volgens Van der Kolk moet de vakbeweging zich ‘niet te goed voelen’ om ook hulp en advies te bieden bij moderne contractvormen zoals flexwerk, stukloon en nul-urencontracten. “Dat soort regelingen wordt door de mensen geaccepteerd. Dan moeten wij niet zeggen dat ze dat niet moeten doen”.
De nadruk op dienstverlening lijkt op gespannen voet te staan met de ‘organising’-aanpak waarbij werknemers gezamenlijk voor hun rechten opkomen. Een woordvoerder van FNV Bondgenoten laat echter weten dat het niet de bedoeling is om op dit gebied gas terug te nemen.
Onlangs werd succes geboekt met een organisingcampagne in de schoonmaak en binnenkort start een grote campagne in de detailhandel. Er zijn ook organisers actief in de agrarische sector en in de postbezorging. Bij die laatste groep is de belangrijkste eis overigens dat de bezorgers een arbeidscontract willen in plaats van stukloon.

1 comment:

Struggle, Solidarity and Socialism said...

Wat een slap gezeik weer van Van der Kolk. De Nederlandse vakbondsleiding doet alles om te voorkomen dat de vakbeweging een stijdbare houding aanneemt.