Monday, February 11, 2008

Meedogenloze werkgever beschuldigt vakbond van ‘afpersing’

Smithfield Packing, de grootste verwerker van varkensvlees ter wereld, probeert de United Food and Commercial Workers (UFCW) en zijn bondgenoten veroordeeld te krijgen wegens ‘afpersing’ op basis van antimaffiawetgeving. De Global Labor Strategies (GLS) website waarschuwt dat de grondwettelijke rechten van Amerikanen op het spel staan.
Smithfield heeft zijn pijlen gericht op een zogenaamde ‘corporate campaign’ die wordt gevoerd door de UFCW, Jobs with Justice, en andere organisaties. De campagne bestaat uit onderzoek naar arbeidsomstandigheden; folderacties bij supermarkten en oproepen aan gemeenteraden om producten van Smithfield te boycotten. Volgens Smithfield zijn deze activiteiten te beschouwen als een samenzwering om het bedrijf te chanteren om in te stemmen met vakbondseisen.
Bij Smithfield “slachten 5.000 werknemers tot wel 32.000 varkens per dag. [...] Salarissen starten bij $9 per uur en arbeidsomstandigheden zijn onmenselijk. Het werktempo is hoog en regelmatig raken mensen gewond. Er hangt een repressieve sfeer: Smithfield heeft zijn eigen politiemacht met een meedogenloze reputatie en met de bevoegdheid om werknemers te arresteren en vast te houden in een cel op het bedrijfsterrein”, aldus GLS. De fabriek werd genoemd in een rapport van Human Rights Watch over de arbeidsomstandigheden in de vleesverwerkende sector.
Smithfield is niet het enige bedrijf dat probeert om vakbonden de mond te snoeren met behulp van antimaffiawetgeving. De Wackenhut Corporation, een Amerikaanse dochter van beveiligingsbedrijf G4S, is een vergelijkbare rechtzaak gestart tegen dienstenbond SEIU. Wackenhut is bekritiseerd om misstanden in de geprivatiseerde gevangenissen die het bedrijf beheert.
Bron: GLS. Zie ook Smithfield Justice

No comments: