Saturday, February 16, 2008

Grote bonden steunen Obama

De SEIU (1,9 miljoen leden) en de UFCW (1,3 miljoen leden) hebben onlangs bekendgemaakt dat ze Barack Obama steunen in zijn strijd om de Democratische kandidaat voor het Amerikaanse presidentschap te worden.
Hun steun is belangrijk omdat ze erg effectief zijn in het mobiliseren van kiezers. “De SEIU heeft meer dan 150.000 leden in de staten waar nu voorverkiezingen gehouden gaan worden, waaronder Wisconsin, Ohio, Pennsylvania, Rhode Island en Texas, en zal duizenden mensen mobiliseren om mensen thuis te bezoeken, op te bellen en per post te vragen om Obama te steunen”, zo maakte de dienstenbond bekend.
Een artikel in Mother Jones wijst erop dat SEIU de meest effectieve belangenorganisatie is genoemd en dat de bond invloed kan hebben op kiezers die tot nog toe geneigd waren om voor Clinton te stemmen, waaronder vrouwen, Latinos en blanke arbeiders.
Zowel SEIU als UFCW lijken Obama te hebben gekozen vanwege zijn vermogen om Amerikanen met uiteenlopende achtergronden te verenigen. “We hebben het grootste respect voor senator Clinton en haar onvermoeibare inspanningen voor de werkenden”, aldus voorzitter Joe Hansen van de UFCW, maar hij voegde daaraan toe dat Obama ‘de beste kandidaat is om een beweging op te bouwen die ons land verenigt’ en noemde hem ‘de kandidaat van de Amerikaanse droom’.
Vice-president Anna Burger van de SEIU zei dat dit ‘een van de belangrijkste presidentsverkiezingen is waar werknemers ooit mee te maken hebben gehad’. Vakbonden hopen dat de nieuwe president een meer vakbondsvriendelijke werkomgeving zal creëren door de Employee Free Choice Act in te voeren.
Foto: SEIU

No comments: