Tuesday, February 5, 2008

Flashmob overrompelt warenhuis in Stuttgart

Afgelopen zaterdag werd het Kaufhof-warenhuis in Stuttgart overrompeld door een flashmob uit solidariteit met de 600 à 1.000 stakende werknemers in de plaatselijke detailhandel. Volgens een verslag op LabourNet.de veroorzaakten bijna honderd activisten een chaos op de schoenenafdeling, “en het zal zeker nog lang duren voordat alle passende schoenmodellen en -maten weer op orde zijn gebracht”. Mensen treuzelden bij de kassa, met meterslange rijen als gevolg, om tenslotte hun artikel toch maar niet te kopen. Ze wilden per se alle leren jassen van 300 euro en meer passen en vulden de paskamers met onopgevouwen shirts.
De flashmob in Stuttgart lijkt geïnspireerd te zijn door de shop-ins van de burgerrechtenbeweging en de bijstandsrechtenbeweging uit de jaren zestig. Wie er precies verantwoordelijk was voor de flashmob bleef onduidelijk. In december vorig jaar verbood een arbeidsrechter in Berlijn vakbond Ver.di om flashmobs te organiseren, omdat deze neer zouden komen op illegale boycotacties.
Werkgevers in de detailhandel willen toeslagen voor overwerk afschaffen en de arbeidstijden nog meer flexibiliseren. Ver.di wil deze plannen van tafel en wil dat de werknemers niet langer een armoedeloon ontvangen.
Er is gestaakt bij winkels waaronder H&M en Zara. In Stuttgart hebben ongeveer duizend stakende werknemers, familieleden en sympathisanten een menselijke ketting gevormd om de stakers te steunen. Ver.di heeft aangekondigd dat de strijd doorgaat tot er een aanvaardbaar akkoord is en is van plan om de acties half februari te escaleren.

No comments: