Sunday, February 3, 2008

Campagne tegen ‘Kleenex-arbeider’

“Ik ben een activist dus ik heb geen powerpoint maar een spandoek”, zo opende Hagen Kopp zijn presentatie op de Migrant Media Metropool bijeenkomst gisteren in de Balie. Hij doelde op een spandoek waarop een serie acties rond migratie in Europese en Afrikaanse steden wordt aangekondigd.
Op de bijeenkomst in Amsterdam werd de campagne gelanceerd. Als vervolg wordt er onder meer een actie georganiseerd in Bamako, waar gedeporteerde migranten zich hebben georganiseerd in de Association Malienne des Expulsés. Bamako is ook van belang, aldus Kopp, omdat het de lokatie is waar de EU een eerste arbeidsbureau heeft geopend voor tijdelijke migranten. Het initiatief is wel beschreven als experiment in het gebruik van ‘Kleenex-arbeiders’, die na gebruik kunnen worden weggegooid.
De internationale campagne is een zoektocht naar de gemeenschappelijke deler van de ervaringen van migranten van “tijdelijke seizoensarbeiders die worden uitgebuit op de velden van Andalusië in Spanje; tot ‘legale’ migranten die dagelijks in Eurospace leven en werken; ongedocumenteerde migranten met informele banen in Italië of Groot-Brittannië, in fabrieken of bij mensen thuis, zoals veel vrouwen doen; ‘getolereerde vluchtelingen’ die in een geïsoleerd ‘jungle kamp’ in Noord Duitsland leven; migranten die zijn opgesloten in kampen in Griekenland of Polen, of zelfs tegenover de geëxternaliseerde EU-grenzen in Marokko of Oekraïne”.
Een terugkerend thema op de bijeenkomst gisteren was de dubbelzinnige behandeling van migranten, die worden getolereerd en gebruikt, maar geen volwaardige rechten krijgen als werknemers of burgers.
Er werd een film vertoond over de uitbuiting van ongedocumenteerde schoonmakers in de London Underground. Zij hebben bovendien te maken met het feit dat de Underground door New Labour is veranderd in een ‘publiek-private samenwerking’. De dienst wordt verzorgd door een ongrijpbaar web van aannemers en onderaannemers die nauwelijks aanspreekbaar zijn.
Een andere presentatie ging over de inspanningen van ABVAKABO FNV om huishoudelijke hulpen te organiseren, waarvan er veel ongedocumenteerd zijn. Hoewel het uiteraard niet eenvoudig is om deze kwetsbare en geïsoleerde werknemers te organiseren, zijn er inmiddels tegen de honderd leden in Amsterdam, vooral dankzij de inzet van dertig actieve huishoudelijk werkers die vrijwilliger zijn geworden bij de bond. De vakbond organiseert taalcursussen en geeft training over arbeidsrechten en communicatievaardigheden om andere werknemers te betrekken. Interessant is dat Nederlandse kaderleden enthousiast zijn over de campagne en graag willen helpen. “Dit is de reden waarom ik ooit lid ben geworden van de vakbond”, zeiden ze tegen organiser Katrien Depuydt.
De bijeenkomst gisteren was een initiatief van organisaties die betrokken zijn bij de succesvolle schoonmakerscampagne ‘Voor een betere toekomst’. Foto: Association Malienne des Expulsés

No comments: