Friday, January 11, 2008

‘Word ik het land uitgezet als ik naar de rechter stap?’

Op het EVV-congres in Sevilla spraken vakbondsvertegenwoordigers uit heel Europa over manieren om migranten te organiseren. In veel landen kunnen werknemers uit landen als Polen, Hongarije, Estland en Roemenië bij de vakbond juridisch advies krijgen in hun eigen taal, zo blijkt uit een video.
In Amerika bestaan al lang vakbondscentra waar migranten voor advies terechtkunnen. Eén van de eerste vergelijkbare initiatieven in Europa waren de Centros de Información para Trabajadores Extranjeros (Cite) van de Spaanse Comisiones Obreras. Deze centra helpen niet alleen om uitbuiting tegen te gaan, maar leveren ook nieuwe leden op: via Cite maken migranten kennis met de vakbond.
Een artikel in Mute stelt de vraag of het mogelijk is om ongedocumenteerde migranten te organiseren. “We zouden het liefste naar een scheiding in het juridische stelsel willen tussen de rechten van werknemers en iemands verblijfstatus en arbeidsvergunning. Maar op het moment is er een probleem voor de werknemer: ‘wordt ik het land uitgezet als ik naar de rechter stap?’”, aldus Sean Bamford van de Britse TUC.

No comments: