Wednesday, January 9, 2008

Rechter akkoord met leefbaar loon hotelpersoneel

Vorige maand heeft de rechter bepaald dat Los Angeles een wet mag uitvoeren die bepaalt dat dertien hotels in de buurt van LA International Airport (LAX) hun personeel een uurloon van tenminste $10,64 moeten betalen. Op termijn zullen zo’n 3.500 werknemers hiervan profiteren. De staat Californië heeft een minimumloon van $7,50 per uur.
Meer dan honderd lokale overheden in Amerika hebben bepalingen over een leefbaar loon, maar meestal zijn die alleen van toepassing op bedrijven die voor de overheid werken. Bedrijven maken zich zorgen dat het initiatief van LA een precedent schept en hebben bijna een miljoen dollar gestoken in een campagne om de wet tegen te houden. Een lobbyist die voor de LAX-hotels werkt vertelde de LA Times dat ze overwegen op welke manier ze de rechterlijke uitspraak alsnog kunnen terugdraaien.
Een woordvoerder van LAANE, een progressieve denktank die de leefbaar-loonwet steunt, reageert: “We gaan ervan uit dat het zo goed als onmogelijk zal zijn om de hotels te overtuigen dat ze hun personeel eerlijk zouden moeten betalen, dus we moeten druk blijven uitoefenen”.

No comments: