Wednesday, January 30, 2008

Overwinning voor schoonmakers

Schoonmakers krijgen een hoger salaris, een beroepsopleiding, taalcursussen en een duidelijkere CAO. Dit is het resultaat van een campagne die onder meer bestond uit directe actie bij de hoofdkantoren van de ING en ABN Amro op de Zuidas en op Schiphol.
Gisteren hebben FNV Bondgenoten en werkgeversorganisatie OSB een principeakkoord bereikt. Naast een salarisverhoging van 8,90 naar 10,00 euro per uur volgend jaar bevat de overeenkomst een unieke afspraak over inburgeringscursussen in werktijd voor nieuwe werknemers.
De campagne zelf was ook uniek in Nederland. Door werknemers op de werkvloer te organiseren, directe actie te voeren en brede coalities te sluiten werd druk uitgeoefend op de werkgevers en hun opdrachtgevers.
In Amsterdam bestormden schoonmakers en activisten, begeleid door een sambaband en rebel clowns, het hoofdkantoor van de ING Bank en gaven ze een guerrillaconcert op Schiphol. Vorige week organiseerden de schoonmakers een miljonairstour langs de villas van de rijkste schoonmaakbazen.
De campagne stopt niet wanneer de vakbondsleden het akkoord hebben geratificeerd. Kaderleden worden getraind om te zorgen dat het nieuwe akkoord ook wordt uitgevoerd en om campagnes te voeren over kwesties die op de werkvloer spelen. Daarnaast wordt aan opdrachtgevers van schoonmaakbedrijven gevraagd om een beleid rond maatschappelijk verantwoord aanbesteden te voeren.
De schoonmaakcampagne is één van de voorbeelden die aanstaande zaterdag worden besproken op een bijeenkomst in de Balie over nieuwe stedelijke vakbondscampagnes. De bijeenkomst wordt ook uitgezonden op internet.
FNV Bondgenoten, campagnewebsite, de Balie

No comments: