Friday, January 25, 2008

‘Duitsland heeft Jobs with Justice-coalities nodig’

Om duurzame samenwerking tussen vakbonden en maatschappelijke organisaties te bevorderen zou Duitsland lokale coalities moeten vormen volgens het model van de Amerikaanse Jobs with Justice (JwJ)-coalities, suggereert Wilfried Schwetz in een artikel in het Duitse tijdschrift Express. Zulke coalities zijn niet alleen een middel om voor sociale rechtvaardigheid te strijden, maar kunnen ook een impuls geven aan de vernieuwing van de vakbeweging.
De belangrijkste taak van JwJ-coalities is om werknemers te steunen in hun strijd voor werknemersrechten, met speciale nadruk op het recht om vakbonden te vormen en/of ondernemingsraden op te richten. Ze doen dit door vakbonden te helpen bij strategische campagnes gericht op grote bedrijven en door ze te helpen bij het organiseren van werknemers bij vakbondsvijandige bedrijven. Gemeenten overhalen om maatschappelijk verantwoord aanbesteden in te voeren hoort hier ook bij.
JwJ is een ‘netwerk en actiegroep tegelijk’, waar zowel individuen als organisaties aan kunnen meedoen. Deelnemers wordt gevraagd om toe te zeggen dat ze tenminste vijf keer per jaar steun zullen geven aan sociale campagnes. “Zo’n zelfopgelegde verplichting maakt zowel activisme als solidariteit wat minder vrijblijvend dan gewoonlijk en helpt om een vaste groep van activisten te vormen”, legt Schwetz uit.
In Amerika zijn er JwJ-coalities in 40 steden en 25 staten. Ze hebben met succes meegewerkt aan leefbaar-looncampagnes en andere initiatieven.
JwJ maakt gebruik van Workers’ Rights Boards, bestaande uit personen met moreel gezag, als middel om onrechtvaardige situaties op de werkvloer aan de kaak te stellen. Schwetz en zijn collega Thomas Greven hebben geëxperimenteerd met een Bürgerkomitee in Hannover om steun te verlenen aan werknemers van bandenfabriek Continental. Het huidige voorstel van Schwetz heeft als doel om meer duurzame structuren te creëren.
JwJ-coalities in Duitsland zouden zich bezig kunnen houden met zaken als de privatisering en de ‘1-eurobanen’. Een praktische kwestie is dat er nog een militant-klinkende Duitse naam moet worden gevonden voor de coalities. Schwetz suggereert ‘Gerechtigkeit am Arbeitsplatz’ of ‘Arbeit mit Würde’, maar is nog niet tevreden: ‘Alles keine Knaller’.

No comments: