Sunday, December 2, 2007

Vakbondscampagne cruciaal in Australische verkiezingen

Afgelopen weekend werd in Australië de Liberaal-Nationale regering van John Howard verslagen door Kevin Rudd van de Labour Party. Rudd’s overwinning had veel te maken met de campagne van de Australian Council of Trade Unions (ACTU) tegen Howard’s arbeidsmarkthervormingen.
In 2005 introduceerde Howard ‘WorkChoices’-wetgeving die als doel had om CAO’s te ondermijnen en om werknemers te dwingen om individueel te onderhandelen met hun werkgever. De ACTU lanceerde een slimme campagne die vooral gericht was op districten waar geen van de partijen een duidelijke meerderheid had. Om werknemers bij de campagne te betrekken werden lokale groepen opgezet en discussies op de werkvloer georganiseerd.
In reactie hierop kwamen de Liberals met anti-vakbondsadvertenties. Volgens een peiling van de ACTU heeft deze campagne niet zoveel effect gehad. Voor zover mensen er al door werden beïnvloed, waren ze juist meer geneigd om op Labour te stemmen.
De vakbeweging is niet van plan om nu op haar lauweren te gaan rusten. “We hebben altijd al gezegd dat de campagne na de verkiezingen gewoon doorgaat. Eén van de redenen waarom de regering zulke extreme wetten heeft uitgevaardigd is dat mensen niet georganiseerd waren op de werkvloer, en dat laten we nooit meer gebeuren”, aldus een woordvoerder van Unions NSW tegenover the Australian.

No comments: