Thursday, December 27, 2007

Vakbondsbrekers komen naar Europa

Onlangs hielp de Burke Group (TBG) Kettle Chips om in Groot-Brittannië de vakbond buiten de deur te houden. In Amerika is ‘vakbondsvermijding’ een sector waar honderden miljoenen dollars per jaar in omgaan. Antivakbondsadviseurs breiden hun werkgebied nu ook uit naar Groot-Brittannië en andere Europese landen. TBG is actief in Groot-Brittannië, België, Frankrijk en Duitsland.
Volgens een rapport van John Logan van de London School of Economics waren de meeste Britse bonden zich in 2001-2003 niet bewust dat werkgevers TBG hadden ingehuurd. Ze werden compleet verrast door het intense verzet waar ze mee te maken kregen.
Een uitzondering is de budgetairline FlyBe, waar de vakbond de werkgever overhaalde om TBG te laten vallen om vervolgens een overtuigende overwinning te behalen. Met uitzondering van FlyBe lijkt het er echter op “dat vakbonden de meeste campagnes verliezen waar externe adviseurs bij betrokken zijn, en deze mislukkingen zouden andere bonden huiverig kunnen maken om nieuwe bedrijven te organiseren als ze verwachten dat de werkgever fel verzet zal bieden”.
Vakbondsbrekers (‘union busters’) helpen werkgevers om hun werknemers te overtuigen dat ze beter af zijn zonder vakbond. Soms gebruiken ze subtiele psychologische technieken; soms nemen ze hun toevlucht tot agressieve intimidatie en lastercampagnes.

No comments: