Sunday, December 2, 2007

Tomatenplukkers vechten terug tegen Burger King

Afgelopen vrijdag protesteerde de Coalition of Immokalee Workers (CIW) tegen de pogingen van Burger King om ze hun bescheiden salarisverhoging af te nemen. Het protest richtte zich ook op private equity firm Goldman Sachs, die een substantieel belang in Burger King heeft.
De tomatenplukkers, onder wie veel ongedocumenteerde migranten, horen tot de slechtstbetaalde en meest uitgebuite werknemers van Amerika. Het openbaar ministerie heeft verschillende gevallen van slavernij bij tomatenkwekers vervolgd. De arbeidsverhoudingen in de sector worden min of meer bepaald door de grootste afnemers, de fastfoodketens.
In 2005 leidden acties van de CIW en een consumentenboycot tot een overeenkomst met Yum Brands (Taco Bell) om een penny extra per pond tomaten te betalen, zodat werknemers een bescheiden maar belangrijke opslag konden krijgen. Later tekende McDonald’s een vergelijkbare overeenkomst.
Burger King en de Florida Tomato Growers Exchange proberen deze overeenkomsten nu echter te saboteren. De brancheorganisatie dreigt tomatenkwekers die de extra penny accepteren een boete van $100.000 te geven.
Eric Schlosser, auteur van de bestseller Fast Food Nation, stelt dat de rol van Burger King ‘blijk geeft van een gierigheid rond de Kerst die doet denken aan Charles Dickens’. Hij voegt toe dat de CEO van Goldman Sachs, Lloyd Blankfein, vorig jaar ‘de hoogste jaarlijkse bonus uit de geschiedenis van Wall Street ontving en dit jaar een nog hogere zal krijgen’. Als Burger King zich zou aansluiten bij de ‘penny per pound’-overeenkomst dan zou dat het bedrijf maar $250.000 per jaar kosten.

No comments: