Thursday, December 6, 2007

Netwerkbonden: werkneemsters in Japan organiseren zich

Om de beperkingen van traditionele bonden te overwinnen worden in Japan nieuwe grassroots-organisaties opgericht, waaronder vrouwenbonden, lokale bonden, bonden van part-timers en zelfs een bond van managers, zo schrijven Heidi Gottfried en Anne Zacharias-Walsh. Vrouwen, migranten en werknemers met tijdelijke contracten konden veelal geen lid worden van traditionele bonden, of deze bonden kwamen niet op een effectieve manier voor hun belangen op.
De nieuwe netwerkbonden “hebben zich buiten en tegen het model van de bedrijfsbonden en federaties ontwikkeld en hebben als uitgangspunt dat ze nieuwe democratische structuren en egalitaire processen opzetten om te zorgen dat de stem van marginale groepen gehoord wordt”.
Een voorbeeld is de Vrouwenbond Tokyo (WUT), een organisatie die opkomt voor zowel vrouwenrechten als werknemersrechten. De WUT wil geen bureaucratische structuur worden en moet het hebben van de actieve deelname en empowerment van zijn 250 leden.
Twee jaar geleden is een los horizontaal netwerk van lokale vrouwenbonden opgericht. Dankzij nieuwe informatietechnologie├źn kunnen zij gemakkelijk communiceren met lokale netwerken in heel Japan en in andere Aziatische landen.
Lees het hele artikel van Gottfried en Zacharias-Walsh. Contactinformatie

No comments: