Friday, December 7, 2007

‘Leefbaar loon’ samenbindend campagnedoel

‘Acht is prachtig maar twaalf is beter!’ was een favoriete slogan van schoonmakers die campagne voerden voor een leefbaar loon (living wage) op de William and Mary eliteuniversiteit in Williamsburg, Amerika in 2001. Hun belangrijkste doel was een beter salaris en meer respect. De studenten en docenten die aan de campagne meededen formuleerden hun eisen echter vooral in termen van economische rechtvaardigheid en mensenrechten.
Ondanks deze verschillen “leek de term ‘leefbaar loon’ de verschillen in klasse en ras te overbruggen”, aldus Jennifer Bickham Mendez en James O’Neill Spady in een onderzoek naar de campagne.
Hoewel studenten en docenten tenminste één pijnlijke fout maakten, lukte het over het algemeen vrij goed om te zorgen dat de schoonmakers de campagne leidden. In het begin spraken studenten en docenten bijvoorbeeld met de pers, maar later werd die rol overgenomen door de schoonmakers.
Het feit dat de universiteit gevestigd is in een conservatieve antivakbondsstaat maakte het er niet gemakkelijker op voor de campagne. Desondanks zorgden zo’n 2.700 handtekeningen, demonstraties, wakes bij kaarslicht en een rumoerige picket voor substantiële salarisverhogingen. Ironisch is dat de meewerkend voormannen en -vrouwen er aanvankelijk niets op vooruitgingen, terwijl zij juist een zeer actieve rol hadden gespeeld in de campagne.
De tamelijk losse coalitie bleek uiteindelijk niet duurzaam en in plaats daarvan werd een vakbondsafdeling opgericht. Deze bleek nogal bureaucratisch, wat aanvankelijk een demobiliserend effect had op zowel werknemers als hun bondgenoten. Bickham Mendez en Spady suggereren dat er wellicht iets valt te leren van de Justice with Jobs-coalities als het gaat om manieren om duurzame coalities op te richten zonder de mobilisatie aan de basis op te offeren.
Artikel (abonnement vereist)

No comments: