Tuesday, December 11, 2007

Britse vakbond organiseert studenten

De Britse vakbond Unite heeft onlangs een Werkende Studenten Campagne gelanceerd, waarbij studenten worden gestimuleerd om afdelingen (societies) op te zetten op hun eigen universiteit. Ze kunnen zelf beslissen met welke thema’s ze aan de slag willen. Het lidmaatschap voor studenten kost 10 pond per jaar.
Gewone leden wordt gevraagd om te helpen bij het organiseren van studenten. David Braniff-Herbert, National Organiser for Youth and Students: “Onze strategie is erop gericht om onze leden op alle niveau’s te betrekken: we vragen leden om hun studerende kinderen lid te maken zodat ze bescherming genieten op hun werk; we vragen kaderleden om studenten die bij hun bedrijf werkzaam zijn lid te maken; en we geven regionale afdelingen een rol bij het ondersteunen en uitvoeren van de strategie. Iedereen kan een bijdrage leveren aan het organiseren van werkende studenten, onze nieuwe generatie actieve vakbondsleden”.
De afgelopen tien jaar is het aantal werkende studenten in Groot Brittannië met 50% toegenomen. De meesten werken in slechtbetaalde sectoren zoals de detailhandel en de horeca.
Unite wil in de periode tot 1 september 2008 tenminste 12 afdelingen op universiteiten oprichten en 800 studenten inschrijven als lid. Er zijn al afdelingen op de universiteiten van Birmingham, Durham, Bristol en Manchester (Metropolitan). De Facebookgroep van de campagne heeft al meer dan honderd leden.
De campagne is ontwikkeld in samenwerking met studentenvakbonden en de TUC Organising Academy.

No comments: