Wednesday, December 19, 2007

Bloggers, roadies en modellen

Onlangs besloot de Britse acteursvakbond om voortaan ook modellen als lid toe te laten. Eén van hen legde aan the Guardian uit dat “het massale aanbod van modellen zozeer is toegenomen dat modellen wegwerpwerknemers zijn geworden. Modellen weten dit en klagen vaak niet als ze slecht worden behandeld door hun agent, en zelfs niet als ze seksueel worden misbruikt door een fotograaf, omdat ze bang zijn dat ze op een zwarte lijst komen”.
Het besluit van Equity om modellen te organiseren kreeg steun van burgemeester Ken Livingstone van Londen, die dreigde om de subsidie voor de London Fashion Week in te trekken als de sector niets zou doen aan de uitbuiting van modellen.
Volgens the Independent is het initiatief van Equity illustratief voor de toenemende diversiteit van vakbondsleden. Zo steunden de zanger Billy Bragg en de band Coldplay een initiatief om roadies te organiseren. De Roadcrew Provident Syndicate is nu aangesloten bij de GMB. En journalistenvakbond NUJ verwelkomde onlangs zijn eerste fulltime freelance blogger als lid.
Maar volgens the Independent heeft Equity toch het monopolie als het gaat om onorthodoxe leden. “We zijn de vakbond bij uitstek om op te komen voor ongewone beroepen”, aldus woordvoerder Martin Brown. “We hadden ooit een dame die Vespa Goddess of Fire werd genoemd, maar mijn favoriet was Ivan Inversion die als specialiteit had om ondersteboven te hangen en liedjes achterstevoren te zingen”.

No comments: