Tuesday, December 11, 2007

Amerika: Hoe kortzichtig kun je zijn

Het vakbondsprogramma van de Harvard Law School nodigde WageIndicator uit voor een praatje. De universiteit wilde graag dat een groep studenten met vakbondsachtergrond kennis zou maken met het WageIndicator concept (in Nederland bekend onder de naam Loonwijzer).
De superstoere brandweermannen die in dit Harvard vakbondsprogramma zaten, wilden direct na het praatje een loonwijzer voor hun eigen groep. Een loonwijzer voor brandweermannen zou kunnen laten zien wat de loonverschillen tussen de verschillende staten en steden (!) zouden zijn voor leden en niet-leden. Ze pikten het WageIndicator concept meteen op als een instrument om vakbondsvoordeel te laten zien. Ze begrepen ook dat als je hogere lonen bij de buren aantoont, alle lonen langzaam ietsje omhoog gaan.
De zeer goed betaalde leraren in hetzelfde vakbondsprogramma keken er heel anders tegen aan. “Loontransparantie? Ben je gek. Zo meteen weet iedereen hoeveel we verdienen als leraren die lid zijn van een bond”.
Gelukkig gaat niet alleen een handjevol vakbondsleden over loontransparantie. Ook niet-leden kunnen de Amerikaanse loonenquĂȘte invullen en op die manier inzicht krijgen in hun loon. [bijdrage van Paulien Osse]

No comments: