Sunday, November 25, 2007

MSN zorgt voor wilde staking scholieren

Afgelopen vrijdag werd een anonieme actieoproep verspreid via MSN, e-mail, sociaal netwerk Hyves en andere websites, met als gevolg zeker 37 lokale acties van middelbare scholieren. De scholieren protesteerden tegen de verplichte 1.040 lesuren per jaar, die er volgens hun toe leidt dat ze zinloze opdrachten krijgen om de tijd te vullen.
‘Vandaag, vrijdag, staken na kleine pauze. Iedereen doet mee, dus jij ook!’ luidde de oproep. In Amsterdam deden meer dan duizend scholieren mee, in andere steden honderden.
In diverse steden pleegden scholieren vandalisme. Ze gooiden met eieren naar politie en gooiden ruiten in. De politie gebruikte de wapenstok en verrichtte arrestaties. Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) heeft een aanklacht ingediend tegen de politie in Middelburg vanwege willekeurig geweld tegen protesterende scholieren.
LAKS en lerarenvakbond AOb steunen de scholierenacties maar nemen afstand van het geweld. Er is opgeroepen om maandag weer te staken, onder meer door de jongerenafdeling van GroenLinks.

No comments: