Thursday, November 8, 2007

Facebook verwijdert vakbond

Ter ondersteuning van een campagne onder casinopersoneel in Canada heeft de Service Employees International Union (SEIU) een pagina gemaakt op Facebook. Facebook verwijderde de pagina echter, met als argument dat alleen individuen een pagina mogen aanmaken. De vakbond voerde aan dat allerlei bedrijven hun eigen pagina hebben, maar dat mocht niet baten.
In zijn nieuwsbrief reageert Eric Lee van Labourstart: “De moraal van het verhaal, zoals ik het zie, is dat het ‘uitbesteden’ van onze internetcampagnes naar sociale netwerksites zoals Facebook en MySpace - commerciële organisaties die winst willen maken - ons kwetsbaarder maakt voor dit soort zaken dan als we zelf onze websites bouwen, met hulpmiddelen die gratis beschikbaar zijn”.
“Dat betekent niet dat we Facebook niet zouden moeten gebruiken - de Facebookgroep van LabourStart heeft tenslotte 998 leden. Maar het betekent dat we ons bewust moeten zijn van de risico’s en beperkingen”.
Uiteindelijk bleek de SEIU Facebook niet nodig te hebben om een overwinning te behalen.
Ondertussen heeft de Britse vakcentrale TUC een applicatie gemaakt waarmee Facebookgebruikers een button aan hun profiel kunnen toevoegen die laat zien van welke vakbond ze lid zijn. Vooralsnog is de applicatie alleen beschikbaar voor Britse vakbonden.
Paul Nowak van de TUC: “Veel leden zijn trots op hun bond en willen hun betrokkenheid laten zien. Dit is een eenvoudige manier voor ze om dat te doen. Verschillende bonden proberen hun leden te bereiken door gebruik te maken van nieuwe internettechnologieën. Dit zal ze helpen om online mensen te organiseren en om te zorgen dat de vakbeweging zichtbaarder wordt in een omgeving die populair is bij potentiële leden”.

UPDATE: Nieuw artikel van Eric Lee over internethypes en over de risico’s die eraan verbonden zijn als men afhankelijk wordt van bedrijven als Facebook.

No comments: