Sunday, November 25, 2007

Chinese vakbond ontwaakt

Eerder deze maand zette Huawei Technologies zijn plan om 5.000 werknemers te ontslaan in de koelkast, na protesten van de All China Federation of Trade Unions (ACFTU). Zowel de ontslagplannen als de reactie van de vakbond zijn ongebruikelijk.
Veel Chinese bedrijven zijn momenteel mensen aan het ontslaan. Daarmee anticiperen ze op de nieuwe arbeidswetgeving die 1 januari van kracht wordt. Werknemers krijgen ontslagbescherming als ze tien jaar voor een bedrijf hebben gewerkt of meer dan twee keer een tijdelijk contract hebben getekend. De ontslagen richten zich op werknemers die in de buurt van de tienjaargrens zitten.
De ACFTU wordt door velen gezien als een instrument van de autoriteiten in plaats van een onafhankelijke organisatie. Of het protest tegen de ontslagen bij Huawei moet worden gezien als een teken van nieuwe onafhankelijkheid, is onduidelijk. In ieder geval hebben staatsmedia de stap verwelkomd. De Chinese overheid is bezorgd dat sociale ongelijkheid de stabiliteit van het land in gevaar brengt.
De Global Labor Strategies website roept buitenlandse bedrijven die zaken doen in China op om transparant te zijn over de manier waarop ze het nieuwe arbeidsrecht naleven. Volgens de Volkskrant doet Huawei zaken met KPN-dochter Telfort; zijn eerste Europese klant.
Forbes, Volkskrant, GLS

No comments: