Thursday, October 25, 2007

Personeel kinderopvang grijpt kans om vakbondslid te worden

28.000 werknemers in New York die thuis kinderopvang verzorgen sluiten zich aan bij de United Federation of Teachers (UFT). Tot voor kort konden ze geen vakbondslid worden omdat ze beschouwd werden als freelancers, maar door nieuwe wetgeving worden ze nu als quasi-werknemers beschouwd.
De werknemers klagen over laag loon - gemiddeld 19.000 dollar per jaar - en het gebrek aan ziektekostenverzekering en betaalde vakantie. “Lid worden van de vakbond is de enige hoop die we als werknemers in de kinderopvang hebben om te zorgen dat er naar ons geluisterd wordt en dat we het respect krijgen dat we verdienen”, zei Tammie Miller tegen de New York Times.
Critici van de beslissing om het personeel als quasi-werknemers te beschouwen zeggen dat de maatregel de stad tot 100 miljoen dollar aan hogere salarissen kan kosten en dat de vakbonden er machtiger door zullen worden. Maar een woordvoerder van de overheid zei dat de gesprekken met de vakbonden eerder ‘conversaties’ dan ‘cao-onderhandelingen’ zullen zijn en dat ze niet tot hogere lonen hoeven te leiden.
Professor Jeanette Gabriel steunt de maatregel: “Deze mensen horen bij de laagstbetaalde werknemers in de staat. De bonden hebben gezien hoe belangrijk het is om de publieke sector te organiseren en het organiseren van deze werknemers lijkt een voor de hand liggende manier om ze te helpen”.
De UFT werkte bij het organiseren van het kinderopvangpersoneel samen met ACORN, een actieve organisatie van mensen met lage en middeninkomens, die vaak met vakbonden samenwerkt.
New York Times, UFT, Union Review

No comments: