Friday, October 19, 2007

Nederlandse bond positief over Lidl

Afgelopen zomer zijn bonden uit diverse Europese landen bij elkaar gekomen om plannen te bespreken voor protesten tegen de Lidl supermarktketen. Lex Makkinje van FNV Bondgenoten zegt echter dat Lidl in Nederland een fatsoenlijke werkgever is geworden.
In 2004 publiceerde de Duitse vakbond Ver.di een zwartboek over de manier waarop Lidl met personeel omgaat. Het bedrijf werd vergeleken met het Vreemdelingenlegioen. In hetzelfde jaar kreeg tegenhanger Aldi zware kritiek in de Nederlandse media.
De negatieve publiciteit had effect op Lidl Nederland: “Dat heeft de Lidl-directie zich aangetrokken. We zijn er nog niet, maar we hebben enorme stappen gezet”, aldus Makkinje in Algemeen Dagblad.
In tegenstelling tot Lidl, zouden er bij de Nederlandse Aldi nog ‘vooroorlogse’ arbeidsverhoudingen gelden. Toch heeft ook Lidl nog merkwaardige regels. Zo kunnen werknemers die in de media iets over Lidl zeggen, ook al is het positief, een boete van 4.000 euro krijgen. “Dat moet natuurlijk uit het contract”, aldus Makkinje.

No comments: