Tuesday, October 9, 2007

'Het gaat leraren niet alleen om boter op het brood'

De FNV-bond AOb (77.000 leden) groeit al een aantal jaar. CNV Onderwijs (54.000 leden) verliest leden, en vraagt zowel aan leden als aan niet-leden in het onderwijs wat voor bond men wil.
Marleen Barth (foto), voorzitter van CNV Onderwijs, zei tegen Trouw dat veel leraren die met pensioen gaan de bond verlaten, terwijl jongeren minder geneigd zijn om lid te worden van organisaties zoals vakbonden. Voor parttimers is de bond bovendien soms te duur.
Om na te gaan wat leraren van hun bond verwachten is een vragenlijst op de website van de bond geplaatst. De bond wil weten of hij zich moet concentreren op dienstverlening, waarbij leden als klanten worden behandeld; op waarden (een Amnesty International voor het onderwijs); op belangenbehartiging op de werkvloer of op sociale activiteiten voor de leden.
Ondertussen boekt tegenhanger AOb ledenwinst. Volgens voorzitter Walter Dresscher is dit het resultaat van een koerswijziging een aantal jaar geleden. De bond houdt zich niet meer alleen bezig met salaris en arbeidsvoorwaarden, maar ook met de inhoud van het beroep.
“Leden stellen goede belangenbehartiging op prijs. Maar zeker zo belangrijk vinden ze het om het over hun werk te hebben. Het gaat leraren niet alleen om boter op het brood. Je idealen kwijt kunnen in je werk is ook belangrijk”.

Bron: Trouw, CNV Onderwijs

No comments: