Tuesday, October 30, 2007

Clinton, Obama en Edwards maken vakbond het hof

Democratische kandidaten voor het Amerikaanse presidentschap willen graag de steun van de dienstenbond SEIU. Deze bond zal naar verwachting 70 miljoen dollar in de campagne investeren en 100.000 vrijwilligers op de been brengen.
“Toen de vakbond zei dat hij er niet over dacht om iemand te steunen die geen plan voor een publieke ziektekostenverzekering zou lanceren, kwamen alle belangrijke Democratische kandidaten met zo’n plan. Toen het kandidaten vroeg om een dag in de schoenen van een werknemer te lopen, deden Edwards, Obama en Clinton dat, door allemaal een dag door te brengen met een werknemer in de zorg”, schreef Steven Greenhouse in de New York Times.
Landelijk heeft de SEIU nog geen keus gemaakt, maar afdelingen in elf staten hebben hun steun uitgesproken voor John Edwards.
Amerikaanse bonden zijn erg effectief in opkomstbevordering bij lokale en landelijke verkiezingen, waardoor ze vaak de uitslag weten te beïnvloeden. Andy Stern van de SEIU zegt echter dat kandidaten te vaak beloften doen om de steun van de vakbond te krijgen, om ze te verbreken nadat ze gekozen zijn.
De SEIU wil daarom meer aandacht besteden aan het ter verantwoording roepen van gekozen kandidaten. Bij gemeenteraadsverkiezingen in Chicago steunde men bijvoorbeeld kandidaten die het opnamen tegen raadsleden die werknemers in de detailhandel in de steek hadden gelaten.

No comments: