Sunday, September 9, 2007

Succesboek Dishwasher eert radicale bordenwassers

In zijn boek Dishwasher eert Pete Jordan de radicale bordenwassers die een voortrekkersrol speelden in arbeidsconflicten uit het verleden.
Dishwasher is in de eerste plaats een hilarisch boek over Jordan’s poging om borden te wassen in alle vijftig staten van de VS, maar het bevat ook verhalen over zijn voorgangers.
“Tientallen jaren voor ik voor het eerst een afwasborstel oppakte, vochten pearl divers op straat voor hun rechten en - bedoeld of onbedoeld - voor de rechten van toekomstige generaties bordenwassers. Zeer opmerkelijk! Hun nalatenschap moest geëerd worden”, schreef Jordan.
In New York plakte hij met tape een stuk papier aan een hotel, met als tekst: “Op deze plek gooide in 1934 bordenwasser Ramon Bolasques de ruiten in van het Waldorf-Astoria tijdens een staking van de bond van culinaire arbeiders”.
Toen hij borden waste op de campus van de Universiteit van Wisconsin kwam Jordan erachter dat zijn voorgangers hadden gestreden voor - onder andere - zijn recht op kliekjes.
Hij plakte een stuk papier op het vakbondskantoor met als tekst: “Op deze plek vochten in maart 1972 vijftien bordenwassers voor de rechten van werknemers door middel van een succesvolle wilde staking. En ik ben ze daar in ieder geval dankbaar voor”.

Jordan praat over bordenwassers en vakbonden in dit interview.

No comments: