Thursday, September 6, 2007

Opslag voor tuinmannen van multimiljonairs

De Amerikaanse vakbond SEIU richt zijn pijlen op de superrijken die op Fisher Island wonen.
Op deze manier wil de bond aandacht vragen voor de groeiende ongelijkheid in de samenleving. De eilandbewoners zijn gemiddeld tien miljoen dollar waard. Ze hebben golfkarretjes die eruit zien als Hummers en Mercedessen.
Deze rijkste bewoners van Amerika kunnen hun tuinmannen, schoonmakers en hotelpersoneel dan ook gemakkelijk een fatsoenlijk salaris betalen. Samen zouden ze daar niet meer aan kwijt zijn dan aan één jacht of aan 14 lidmaatschappen van de golfclub, berekende de SEIU.
Plan A was om de multimiljonairs aan te spreken op hun geweten. Enkele geestelijken stuurden alle bewoners een brief met een oproep om iets te doen aan de armoede van hun personeel.
Er kwamen slechts twee reacties. Eén was positief, de ander liet weten: “We willen geen vakbond. We zijn tegen georganiseerde misdaad”. Plan B is om de rijken publiekelijk aan de schandpaal te nagelen.
Werknemers die zich inlaten met de vakbond worden geïntimideerd, wat in Amerika overigens niet ongebruikelijk is.
Toch is er een eerste bescheiden succes. De Fisher Island Community Association besloot vorige maand om het salaris van het personeel dat de tuinen onderhoudt te verhogen naar tien dollar per uur.

Bron: New York Times Magazine

No comments: