Thursday, September 6, 2007

Brits materiaal over organising

De Britse vakcentrale TUC heeft twee praktische publicaties over organising uitgebracht.
In een nieuwe brochure wordt uitgelegd wat er nodig is voor het ‘plannen, uitvoeren en winnen’ van organisingcampagnes. In een themanummer van Labour Research worden praktijkvoorbeelden beschreven.
Zo wist T&G (inmiddels opgegaan in Unite) 400 werknemers van de budget airline FlyBe te organiseren. Het succes is des te opmerkelijker, omdat het bedrijf ‘union buster’ Burke Group had ingehuurd, die bijna 100% succes heeft als het gaat om het breken van vakbonden in de VS en GB.
In Labour Research valt verder te lezen over een nieuwe bondsafdeling voor Poolse werknemers in Southampton, over initiatieven om studenten bij de vakbeweging te betrekken en over scholingsprojecten van de bonden.
Volgend jaar gaat de Organising Academy, een opleiding voor organisers, haar tiende jaargang in. Naast de reguliere training komt er ook een programma ‘strategic research and campaigning’.
Dankzij de nieuwe nadruk op organising wisten de TUC-bonden vorig jaar opnieuw een bescheiden ledengroei te boeken van 12.000 leden.

Brochure, Labour Research

No comments: